Bouwinformatie
EPDM DAKBEDEKKING
EPDM is een waterdichte rubbersoort die uitermate geschikt is als dakbedekking. Het is weliswaar niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel zeer sterk, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. In dit artikel geven we je meer informatie rond de voordelen en aandachtspunten van het plaatsen van EPDM als dakbedekking.
Asbestattest verplicht
Sinds 23 november is een asbestattes verplicht bij de verkoop of schenking van een woning. Het attest brengt in kaart waar asbest zit, zodat het veilig verwijderd kan worden. Zo komt men tot het doel om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken.
Elektrische installatie afgekeurd!
Verkoop je een woning, dan moet de elektriciteit gekeurd worden. Ook wanneer je de elektrische installatie uitbreidt of wanneer een elektrische installatie ouder is dan 25 jaar is een elektrische keuring verplicht.
Thuis een laadpaal installeren
Zoals steeds meer weggebruikers heb je misschien ook gekozen voor een elektrische auto. Maar hoe zit het nu met het thuis opladen van je nieuwe elektrische auto?
Bij nieuwbouw en voor sommige renovatiewerken is het zelfs verplicht om alle aansluitingen al klaar te hebben, ook al heb je geen elektrische wagen.
Zuivere lucht in je woning
Goede nachtrust is zeer belangrijk om goed te functioneren. Een korte nacht zorgt voor vermoeidheid, je kan je moeilijk concentreren en je bent sneller prikkelbaar.
Kan je echter voldoende doorslapen dan voel je je gewoon veel beter.
Maak dus werk van een goede nachtrust en zorg voor een ideale slaapomgeving
De klassieke tips voor snel inslapen en diep doorslapen kent iedereen. Drink geen koffie of andere cafeïne houdende dranken te laat op de dag, beperk je schermtijd en weer schermen uit de slaapkamer, bouw een vast bed ritueel in en ga op vaste tijden slapen. Toch wordt een erg belangrijke factor vaak over het hoofd gezien……
Traditioneel bouwen
Traditioneel bouwen met binnenmuur-spouw-buitenmuur is nog altijd één van de populairste bouwmethode. Vooral naar isolatie en vochtproblemen toe biedt dit voordelen. Traditioneel bouwen scoort goed op vlak van isolatie, akoestiek en bescherming tegen vocht. Zo goed als alle aannemers zijn bekend met deze manier van werken.
Dressing
Een dressing op maat gemaakt is erg handig.
Kleding en schoenen kan je mooi ingedeeld opbergen in een dressing.
Men kan de voorkeur geven aan een open of gesloten dressing.
Dressings kan je laten plaatsen onder schuine plafonds en ook in kleinere kamers.
Binnenmuren isoleren
Muurisolatie plaatsen is een uitstekende manier om te besparen op je energiefactuur. Daar hoeven we je ongetwijfeld niet van te overtuigen. Een muur isoleren kan op verschillende manieren. Zo kan je een muur isoleren langs de buitenkant, of kan je de spouw opvullen met isolatiemateriaal. Een derde optie is het isoleren langs de binnenkant.
Opstijgend vocht behandelen
Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. Het ontstaat doordat grondwater wordt opgezogen door de bakstenen constructie van je woning. Dit is mogelijk omdat sommige poreuze bouwmaterialen een capillaire werking of zuigkracht hebben. Onder impuls van dit effect zuigen ze grondwater op, waarna dit grondwater in de muren opstijgt.
Energiezuinig bouwen
We worden met zijn allen milieubewuster en natuurlijk past energiezuinig bouwen perfect in dat plaatje. Bovendien zet ook de overheid zwaar in op energiezuinige woningen. Naast heel wat verplichtingen, vallen er ook subsidies en premies te rapen. Maar hoe pak je energiezuinig bouwen aan en welke stappen moet je nemen?
Buitenmuren isoleren
Isolatie plaatsen is vaak de eerste stap op weg naar een energiezuinige woning. Naast dakisolatie is ook het plaatsen van muurisolatie superbelangrijk. Muren isoleren kan je uiteraard doen op verschillende manieren. In dit artikel concentreren we ons op een derde methode: het isoleren van de muren langs de buitenkant.
Wat is een Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel. Als je hybride verwarmt, maak je dus zowel gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie, als van hernieuwbare energie. De installatie rekent daarbij op een intelligente regeling die inschat welke warmtebron op welk moment het hoogste rendement geeft.
Vochtproblemen in je woning
Een aanzienlijk deel van de woningen in ons land kampt vroeg of laat met vochtproblemen. De oorzaken van deze vochtproblemen kunnen heel verschillend zijn. Maar hoe moeilijk het soms is, de oorzaak achterhalen is cruciaal om de vochtproblemen definitief te bestrijden.
Vochtproblemen in huis laat je best niet te lang aanslepen…….
Domotica in je woning
Comfortabel, veilig en energiezuinig wonen, dat zijn zowat de voordelen van domotica. Domotica installaties integreren alle technieken in huis in één systeem. Zo kan je je volledige woning instellen volgens jouw wensen.
Een thuisbatterij
De interesse voor thuisbatterijen groeit bij wie zonnepanelen heeft. Want zo kun je meer van je eigen stroom verbruiken. Dat is niet onbelangrijk wanneer het voordeel van de terugdraaiende teller vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.
Schrijf in op onze gratis Nieuwsbrief
Badkamerrenovatie
Goede ventilatie: een goede ventilatie voorkomt vochtplekken en schimmels in je badkamer. Wanneer er geen of een slechte ventilatie is, kan het condensatievocht niet ontsnappen. Een badkamerinstallateur kan je informeren over ventilatiesystemen op maat.
Oude leidingen vervangen: vervang de oude leidingen door nieuwe (bespaar hier niet op)……..
Houtbouw
Ongeveer 10% van de nieuwbouwprojecten bestaat uit hout. Dit ecologische bouwmateriaal staat bekend voor zijn duurzaamheid, maar er zijn ook nog andere voordelen. Er zijn ook verschillende soorten houtbouw.
Welke verzekering afsluiten bij bouwen of verbouwen?
Je eigen woning hebben is een mooie droom om naar toe te werken. Een woning bouwen of renoveren is niet zonder risico’s en kosten. Je kan best op voorhand al enkele verzekeringen afsluiten, zodat je bij eventuele pech niet voor torenhoge kosten komt te staan.
Verbouwlening Vlaamse Overheid
Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd.
Veel eigenaars hebben dringend nood aan meer financiële ondersteuning om deze woningen en appartementen te renoveren.
Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 juli 2022), zal u vanaf 1 juli ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro kunnen aanvragen.
Soorten warmtepompen
De toekomst van verwarmingssystemen voor woningverwarming is elektrisch. Wie vandaag een nieuwbouwwoning plaatst of (grondig) renoveert, kiest het best voor een warmtepomp. Ook voor verbouwingen zijn er nu warmtepompen die geschikt zijn voor bestaande radiatoren. We maken een onderscheid tussen grond-waterwarmtepompen, lucht-waterwarmtepompen en lucht-luchtwarmtepompen.
Ventilatie
Een ventilatievoorontwerp en een ventilatieprestatieverslag zijn verplicht voor nieuwbouwprojecten en voor energierenovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding voor nodig is. Maar welke info bevatten deze documenten en wat is het nut ervan
Garage- sectionale poorten
Een nieuwe poort voor je garage, of de bestaande garagepoort vervangen? Er zijn veel soorten garagepoorten en mogelijkheden voorhanden.
Er zijn verschillende poorten beschikbaar. De variatie zit in de manier hoe ze gebouwd zijn en hoe je ze bediend.
Wat zijn keerwanden?
Keerwanden zijn harde, meestal betonnen muurelementen die dienst doen als grond- of waterkering. Dankzij hun hoge gewicht, vochtvrije eigenschappen en brede steunvoet functioneren ze als een stabiele barrière tussen twee aanpalende oppervlakken met een hoogteverschil.
Groene gyproc
Ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan je wanden en plafonds afwerken met gyproc. Je moet dan wel gyproc platen gebruiken die bestand zijn tegen vocht.
Deze gyprocplaten kan je herkennen aan hun groene kleur.
Regen water recupereren
Over het algemeen wordt het hemelwater opgevangen via het dak van je woning.
Bij een hellend dak is het regenwater doorgaans properder dan bij een plat dak, waarop stof en vuil zich kunnen ophopen en afgevallen bladeren blijven liggen.
Verbouwen in fases.
Grondige verbouwingen zijn steeds vaker de regel. Logisch, want nieuwbouw is niet voor iedereen weggelegd. Bouwgronden worden schaarser en voor wie het betaalbaar wil houden, is een bestaand huis kopen en renoveren vaak de enige optie. Omdat de duurzaamheidsvereisten die de overheid aan woningen stelt almaar strenger worden, zijn er vaak heel wat ingrepen nodig.
Carport bouwen
Tegenwoordig wordt de garage steeds vaker vervangen door een carport. Deze groei aan populariteit heeft zo zijn redenen. Een carport biedt namelijk heel wat voordelen tegenover een garage. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Wij zetten 5 goede redenen op een rij om te kiezen voor een carport. Een carport kan vele vormen aannemen, vrijstaand naast de woning, leunend tegen de woning, voor één of twee wagens, voorzien van een bergplaats…
Terrasoverkappingen
Wat is een warmtepomp?
