Badkamerrenovatie

 

Belangrijke punten tijden een badkamerrenovatie.

 

Goede ventilatie: een goede ventilatie voorkomt vochtplekken en schimmels in je badkamer. Wanneer er geen of een slechte ventilatie is, kan het condensatievocht niet ontsnappen. Een badkamerinstallateur kan je informeren over ventilatiesystemen op maat.

Oude leidingen vervangen: vervang de oude leidingen door nieuwe (bespaar hier niet op). Je kan jarenlang profiteren van deze nieuwe leidingen. Oude leidingen kunnen later problemen geven, waardoor je opnieuw werken moet laten uitvoeren.

Voldoende opbergruimte: Zorg voor voldoende opbergruimte in je nieuwe badkamer, zodat je alles netjes kan opbergen. Bekijk dus zorgvuldig welke opbergruimte je zal nodig hebben..

Veiligheid en comfort: Zorg dan voor voldoende veiligheid en comfort in je nieuwe badkamer. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van veiligheidsgrepen en een inloopdouche zonder drempel.

Onderhoudsvriendelijkheid: Zorg ervoor dat je nieuwe badkamer onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken is. Door je nieuwe badkamer onderhoudsvriendelijk te maken, voorkom je gedoe tijdens het schoonmaken. Plaats eventueel een zwevend toilet of badkamermeubel.

Warmte & verlichting: Welke verwarming ga je installeren in je nieuwe badkamer? Ga je voor vloerverwarming of voor een radiator? Bekijk ook hoe je de nieuwebadkamer wil verlichten.

nieuwe badkamer installeren

Voor een badkamerrenovatie doe je toch best een beroep op een professionele badkamerinstallateur.

Advies: Een badkamerspecialist kan je advies geven die past bij jouw situatie. Deze vakman houdt rekening met jouw wensen en helpt je met het realiseren van je ideale badkamer.

Vakmanschap: Een vakman plaatst jouw nieuwe badkamer professioneel en vakkundig. Door zijn ervaring gaan de werken vlot vooruit.

Aanspreekpunt: wanneer je samenwerkt met één vakman voor het uitvoeren van alle werken dien je in de planning geen rekening te houden met andere vakmensen. Hierdoor zullen de werken een stuk vlotter verlopen.

Prijs van de werken: als je werkt met één vakman heb je vanaf het begin zicht op de totale prijs van de badkamerrenovatie. Je bent dan financieel beter beschermd tegen eventuele tegenvallers tijdens de werkzaamheden.

Verlaagd btw-tarief: als je woning minstens 10 jaar oud is, geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%, zowel op de arbeidskosten en materiaalkosten voor je badkamerrenovatie.

Tip: vraag meerdere offertes bij vakmannen in jouw buurt. Je kan de offertes en voorstellen rustig met elkaar vergelijken.

inloopdouche installeren

Premie voor badkamerrenovatie.

Mijn VerbouwPremie is sinds 1 juli 2022 de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen.

° Van 1 juli tot 30 september 2022 kunt u de premies (die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie) tijdelijk niet aanvragen.

° Vanaf 1 oktober 2022 kunt u Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

Vraagt u Mijn VerbouwPremie aan tussen 1 oktober en 31 december 2022? Dan mogen de facturen die u nodig hebt voor de aanvraag tot 27 maanden (2 jaar en 3 maand) oud zijn.

Om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie voor je badkamerrenovatie moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

Voor wie en welke gebouwen: iedereen uit de laagste en middelste inkomenscategorie en verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kunnen aanspraak maken op deze premie. Het gebouw zelf moet minstens 15 jaar oud zijn op de datum van de aanvraag van de Mijn VerbouwPremie.

Aantal aanvragen: je kan slechts om de 5 jaar een aanvraag doen voor de VerbouwPremie in de categorie ”elektriciteit en sanitair”. Opgelet: je kan de overkoepelende renovatiepremie en de verbouwpremie niet aanvragen voor dezelfde werken.

Bedrag van de werken: je moet voor minstens 1.000 euro (excl. btw) investeren in je badkamerrenovatie om in aanmerking te komen voor deze premie.

Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van een vakman als voor materialen die je aankocht om de werken eventueel zelf uit te voeren (onder bepaalde voorwaarden).

Welke werken komen in aanmerking?

Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de volgende werken in je badkamer:

° Vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren

° Plaatsen van een regenwaterinstallatie samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren

° Vernieuwen van de bestaande sanitaire toestellen of het plaatsen van maximaal 1 douche, 1 ligbad, 2 wastafels en 1 toilet (als die nog niet aanwezig zijn in de woning), samen met het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren

BELANGRIJK: badkamermeubels en accessoires, elektrische verbruikstoestellen, verlichtingsarmaturen en het plaatsen van radiatoren komen niet in aanmerking voor deze premie.

badkamerrenovatie in de Kempen

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Het bedrag van de VerbouwPremie voor een badkamerrenovatie hangt vooral af van je inkomenscategorie. Een kort overzicht:

° Laagste inkomenscategorie (of verhuurder aan sociaal verhuurkantoor): tot 50% van de investering, met een maximaal premiebedrag van 3.750 euro.

° Middelste inkomenscategorie: tot 35% van de geplande kosten, met een maximaal premiebedrag van 2.625 euro.

LET OP: het totale factuurbedrag dat in aanmerking komt, bedraagt maximaal 7.500 euro (excl. btw).

Aannemers badkamerrenovatie

Aannemers sanitair & verwarming