Domotica plaatsen

Wil je ervan af om vele toestellen in huis manueel te moeten bedienen? Met een domotica installatie vergroot je het gebruiksgemak en je leefcomfort in huis aanzienlijk.

wat is domotica

Wat is domotica?

Domotica is een systeem van huisautomatisering. Dankzij allerlei technologieën kan je de woonkwaliteit in huis vergroten. Heel wat apparaten kunnen gemakkelijk en snel vanop afstand worden bediend. Vanuit je zetel een licht aansteken of de gordijnen sluiten met slechts één enkele druk op een knop!

De bediening gebeurt met een smartphone, tablet of ander interactief scherm. Domotica werkt via sensoren en is in feite een soort van uitbreiding op het bestaande elektriciteitsnetwerk. De aanvullende datalijn zorgt ervoor dat het netwerk de ingevoerde taken herkent.

Hoeveel kost domotica?

Domotica is nog een relatief nieuw fenomeen dat zich de laatste jaren sterk heeft kunnen ontwikkelen dankzij nieuwe evoluties. Daardoor zijn de prijzen van deze systemen ook al sterk gezakt. Heb je een vrijstaand huis, dan zul je ongeveer 6500 euro betalen voor een centraal en bekabeld systeem met standaardfuncties zoals onder meer verlichting, verwarming en alarmsysteem. Hoe meer opties en hoe ingewikkelder het systeem, hoe hoger de prijs zal oplopen. Ook moet je rekening houden met een meerprijs voor de werkuren van de installatie.

Denk op voorhand goed na over wat je verwachtingen en noden zijn. De functies die je allemaal kiest zijn bepalend voor de prijs. Bespreek dit met een installateur die jou kan adviseren op dit vlak.

domotica installeren in woning

 

Voordelen van domotica

Energiebesparing: dankzij een domotica systeem kan je je energieverbruik controleren. Je kan zelf bepalen hoeveel energie er waar en waneer mag worden verbruikt. Zo kan je bijvoorbeeld de wasmachine tijdens de meest voordelige uren laten starten of de temperatuur of verlichting instellen naargelang aanwezigheid van personen. Op die manier zal je heel wat energie uitsparen.

Comfort: domotica laat je toe erg comfortabel te leven. In plaats van alles manueel te moeten bedienen, kan je vanop afstand allerlei zaken bedienen! Zo hoef je nooit meer over en weer te lopen.

Veiligheid: door een alarmsysteem te laten automatiseren ben je extra goed beveiligd. Ook wanneer je niet thuis bent, kan dit systeem je aanwezigheid veinzen door lichten of de televisie in te schakelen op dezelfde momenten als gewoonlijk. Ook bejaarden zijn gebaat met domotica: via één enkele knop kunnen zij allerlei taken uitvoeren (bv. bad laten vollopen) zodat het risico op ongelukken verkleint.

Eenvoudige installatie: domotica kan relatief snel geïnstalleerd worden. Vroeger was daar nog breekwerk voor nodig, maar tegenwoordig zijn de systemen zodanig geëvolueerd dat dat niet meer nodig is.

Het domotica systeem kan ook automatisch ingesteld worden met sensoren in functie van bepaalde parameters zoals licht, temperatuur, aanwezigheid, vocht of tijd.

domotica plaatsen

Toepassingen

Verlichting

Als je de verlichting in huis laat integreren in een domotica systeem kan je meerdere lampen tegelijk aan- of uitschakelen. Ook buitenshuis is dit mogelijk via een applicatie. Je kan dan eveneens nagaan of je eventueel enkele lampen bent vergeten uit te schakelen.

Erg interessant is ook de optie om meerdere lichtprogramma’s in te stellen. Wanneer je TV kijkt kan je alle lampen tegelijk dimmen, of ze net feller laten branden wanneer je leest of bezoek ontvangt. Verlichting automatisch laten inschakelen als de zon ondergaat? Ook dat is mogelijk.

Verwarming & koeling

Door verwarming, airco en ventilatie te automatiseren kun je heel wat energie besparen. Met een centraal systeem is het mogelijk om de gewenste temperatuur per kamer of zone afzonderlijk in te stellen. Dit noemt men zoneverwarming.

Ben je nog niet thuis maar wil je een ruimte al laten opwarmen zodat je geen kou hoeft te hebben? Dat kan perfect met je smartphone of tablet!

Zonwering

Ook verschillende soorten zonwering kunnen geautomatiseerd worden. Denk hierbij aan gordijnen, lamellen, rolluiken of zonwering op het terras. Door alles centraal te bedienen, kun je de zon en inbrekers beter afweren. Je privacy is nog meer gegarandeerd dankzij domotica.

Je kan er bovendien voor zorgen dat rolluiken en gordijnen vanzelf sluiten zodra het buiten donker of te warm wordt. Ook de hoogte van de rolluiken is automatisch instelbaar.

hoe werkt domotica

Veiligheid

Daarnaast zijn alarmsystemen een veelgebruikte toepassing van domotica systemen. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van wat er ondertussen thuis gebeurt. De toegang tot je woning of bedrijf kan je dan van op afstand controleren.

Indien het beveiligingssysteem ook is aangesloten op een (draaibare) camera, kun je zelfs live beelden van je woning volgen. Dankzij domotica kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat rolluiken omhoog gaan of lichten aanspringen wanneer het alarm afgaat.

Ramen, deuren & poorten

Domotica geeft je ook de mogelijkheid om ramen, deuren en (garage)poorten vanop afstand te openen, sluiten of zelfs op slot doen.

Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken om deuren of ramen die je vergeten sluiten bent terwijl je van huis bent. Met een simpele druk op een knop los je dit op.

domotica bediening

Televisie, audio, zwembad,…

Verder kan je heel wat elektronische apparatuur met domotica bedienen. Schakel bijvoorbeeld automatisch de TV op de kinderkamer uit of alle toestellen op je bureau (printer, computer, lamp,…).

Met audio domotica kan je alle audio in heel je woning besturen via één centrale installatie. Ook je sauna, jacuzzi of zwembad zijn perfect vanop afstand regelbaar. Reinig het water, stel de temperatuur of de verlichting in, controleer het chloor-niveau, enzovoort.

Door de integratie van deze technieken in één systeem is het mogelijk om bepaalde toepassingen te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld volledige ‘scènes’ instellen, zoals een kookscène.

Je kan deze zodanig instellen dat bijvoorbeeld de juiste lampen in de keuken gaan branden en de radio tegelijkertijd opstart. Ook is er de klassieke ‘alles-uitfunctie’. Zo weet je zeker dat er geen energie verbruikt wordt wanneer je het huis uitgaat.

 

Domotica systemen

1 Centraal versus decentraal systeem

Ten eerste heb je de keuze tussen centrale of decentrale domotica systemen. Een centraal systeem werkt op basis van één centrale intelligente controller. Deze component bezit alle systeeminformatie, waardoor afzonderlijke componenten niet afzonderlijk kunnen worden bestuurd. Alles moet worden aangestuurd of ingesteld via het centrale toestel.

Bij een decentraal systeem is dat niet het geval. Elke actor in het systeem heeft hier zijn eigen logica en programmatie. Het voordeel ten opzichte van een centraal systeem is dat je de andere domotica nog kan gebruiken indien een deel van de installatie niet meer functioneert. Anderzijds is een decentraal systeem een duurdere investering.

2 Gesloten versus open systeem

Als je kiest voor een gesloten domotica systeem, dan kies je voor een installatie van één welbepaalde fabrikant. Concreet betekent dit dat je daaraan gebonden bent: domotica software of hardware van andere merken kunnen niet in hetzelfde systeem aangesloten worden.

Een open systeem maakt gebruik van een universele codering, zodat je later andere modules van diverse domotica merken of leveranciers aan het systeem kunt koppelen.

3 Bekabeld versus draadloos system

Een andere belangrijke overweging is het onderscheid tussen een draadloos of bekabeld systeem. Een draadloos systeem is vooral handig en aangewezen bij bestaande woningen. Draadloze systemen werken op basis van radiogolven. Een nadeel hiervan is dat er steeds een reëel risico op storingen bestaat. Ook werken ze iets trager dan bekabelde systemen, al levert dit in de praktijk weinig of geen problemen op.

In geval van nieuwbouw of renovatie kan het systeem wel aangesloten worden op de elektrische installatie. De bekabeling wordt dan bijvoorbeeld naar de meterkast geleid.

Aannemers Electriciteitswerken & Domotica