Buitenmuren isoleren

Isolatie plaatsen is vaak de eerste stap op weg naar een energiezuinige woning. Naast dakisolatie is ook het plaatsen van muurisolatie superbelangrijk. Een aanzienlijk deel van de warmte in je woning ontsnapt immers via de muren.

Muren isoleren kan je uiteraard doen op verschillende manieren. Je kan de muren isoleren langs de binnenkant, en ook het isoleren van spouwmuren is een optie. Maar in dit artikel concentreren we ons op een derde methode: het isoleren van de muren langs de buitenkant.

Isoleren langs de buitenkant

Er zijn een aantal redenen waarom het isoleren van muren langs de buitenkant de meest interessante methode is. De eerste reden is ruimtegewin. Als je de muren langs de buitenkant isoleert, dan blijft de ruimte binnenshuis intact. Kies je er immers voor om de muren langs de binnenkant te isoleren, hou er dan rekening mee dat je een voorzetwand zal moeten plaatsen, waardoor je een stukje van de ruimte binnenshuis kwijtspeelt. Bij het isoleren langs de buitenkant is dit niet zo.

Een tweede reden waarom isoleren langs de buitenkant de beste optie zou kunnen zijn, is het feit dat een isolatielaag langs de buitenkant een ononderbroken isolatieschild kan vormen rondom het huis. In tegenstelling tot isolatie langs de binnenkant, dat onderbroken kan worden door kabels en leidingen, wordt isolatie langs de buitenkant veel minder onderbroken, wat de performantie van de isolatielaag verhoogt.

Een derde reden hangt samen met het vorige argument. Door een isolatielaag langs de buitenkant rondom je woning aan te leggen, bouw je als het ware een tweede beschermingslaag voor je muren. Je buitenmuren worden niet enkel goed geïsoleerd, maar ook nog eens beschermd tegen weersinvloeden.

buitenmuur woning isoleren

Je buitenmuren isoleren is vaak ook het ideale moment om je gevels te vernieuwen. Je buitenmuren worden dus niet enkel goed geïsoleerd, je steekt je gevels ook nog eens in een nieuw jasje dankzij de nieuwe gevelbekleding die je bovenop je isolatielaag plaatst.

Muren isoleren langs de buitenkant is in veel gevallen dus een heel interessante optie. Maar helaas is het isoleren van buitenmuren niet altijd mogelijk. In een rijhuis bijvoorbeeld is het isoleren van buitenmuren vaak niet mogelijk, en moet je de muren langs de binnenkant isoleren.

Wanneer je je buitenmuren isoleert, en nadien verder afwerkt met een nieuwe gevelbekleding, dan moet je wel even nagaan of je een nieuwe vergunning nodig hebt. Zeker indien de gevel zichtbaar is vanop de straat, dan is de kans groot dat je eerst een vergunning moet aanvragen. Ga dit dus zeker eerst na bij de gemeente.

Welke isolatiematerialen gebruiken?

Vooraleer je begint met het plaatsen van de isolatie, moet je je eerst enkele belangrijke vragen stellen. Welk isolatiemateriaal ga je bijvoorbeeld gebruiken voor het isoleren van je muren? Elders op de site kan je zien dat je heel wat keuze hebt op vlak van isolatiematerialen. Welk isolatiemateriaal is nu het meest geschikt voor het isoleren van je buitenmuren?

Wel, wat betreft isolatiematerialen voor buitenmuren heb je best wel wat keuze. Je hebt de keuze uit zowel isolatieplaten op basis van kunststof als isolatieplaten op basis van minerale wollen. Zelfs glaswol isolatieplaten en rotswol isolatieplaten kunnen dus gebruikt worden voor het isoleren van buitenmuren, al moet je natuurlijk wel de geschikte isolatieplaat kiezen.

isolatie plaatsen tegen buitenmuur

Kies je nu best een kunststof isolatiemateriaal (PIR, PUR, resol, …) of een isolatiemateriaal op basis van minerale wol (glaswol, rotswol, …)? Beide groepen isolatiemateriaal hebben zo hun eigen voordelen. Kunststof isolatiematerialen hebben een beter thermisch isolerend vermogen. Minerale wollen hebben daarentegen een beter akoestisch isolerend vermogen. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke baan? Dan kan een isolatiemateriaal op basis van minerale wol interessanter zijn. Wil je echter niet teveel ruimte verliezen, en volop inzetten op thermische isolatie? Dan kan een kunststof isolatiemateriaal een betere optie zijn.

Buitenmuur voorbereiden

Begin zeker niet zomaar met het aanbrengen van isolatieplaten op de buitenmuur. Eerst moet je ervoor zorgen dat je buitenmuur goed is voorbereid. Dat betekent dat je de muur eerst perfect egaal moet maken. Zijn er bijvoorbeeld nog mortelresten aan de muur? Of groeit er hier en daar nog wat mos op de buitenmuur? Zorg er dan eerst voor dat al deze oneffenheden van de muur worden verwijderd.

De isolatieplaten zullen zich pas echt goed aan de buitenmuur kunnen hechten, wanneer de muur perfect egaal is. Is de muur niet egaal, dan kunnen er gaten in de isolatielaag ontstaan, en dit heeft een negatieve invloed op het isolerend vermogen van de isolatielaag.

Ook vuil en stof kunnen ervoor zorgen dat de isolatieplaten zich niet goed tegen de buitenmuur kunnen hechten. Reinig de buitenmuur dus eerst goed, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger.

Controleer tot slot ook of de buitenmuur niet te lijden heeft onder vochtproblemen. Vocht kan de isolatielaag aantasten, waardoor het isolerend vermogen van de isolatie daalt. Vochtproblemen moeten dus eerst behandeld worden, vooraleer je de isolatie aanbrengt.

Isolatie plaatsen

Nadat de buitenmuur volledig proper en egaal is gemaakt, kan overgegaan worden tot het plaatsen van de isolatieplaten. Beginnen doe je best onderaan. Vaak maakt het niet uit of je de platen in landscape of portrait plaats. Wat wel vaak van belang is, is de voorkant en de achterkant van de isolatieplaat. Vaak zijn isolatieplaten langs één zijde bekleed met een speciale bekleding. Deze bekleding dient dan als dampscherm, en moet je dus aan de binnenkant van de isolatielaag plaatsen. Voor meer instructies lees je best de technische fiche van de isolatieplaat die je gekozen hebt.

Bij het plaatsen van de isolatieplaten is het van belang om de platen zo goed mogelijk tegen elkaar aan te drukken, zodat er geen kieren tussen de platen ontstaan. De naden tussen de platen kan je eventueel nog afplakken met speciale tape, om de isolatielaag zo luchtdicht mogelijk te maken.

isolatie plaatsen tegen buitenmuur

Er zijn verschillende manieren om de platen tegen de muur te bevestigen. Soms worden de platen tegen de muur gelijmd, maar in de meeste gevallen kiest men voor een mechanische bevestiging.

De tweede rij isolatieplaten plaats je in halfsteensverband ten opzichte van de onderste rij isolatieplaten. Ook hier weer met de bedoeling om kieren en naden tussen de platen te vermijden.

Indien gewenst kan je nog een tweede isolatielaag aanbrengen bovenop de eerste isolatielaag. Indien je daarvoor kiest, laat de tweede laag isolatieplaten dan verspringen ten opzichte van de eerste isolatielaag. Op die manier worden de naden van de eerste isolatielaag bedekt met de isolatieplaten van de tweede laag.

De afwerking

Nadat de isolatieplaten zijn aangebracht, kan je verdergaan met de afwerking van de isolatielaag. De meeste isolatiematerialen kan je probleemloos combineren met verschillende soorten gevelbekleding. Maar ook hier weer kan je best de technische fiche van de isolatieplaat raadplegen om de mogelijkheden te bekijken.

Aannemers Gevelbepleistering & Gevelbekleding