Hybride warmtepomp

 

Een hybride warmtepomp systeem is helemaal niet nieuw, maar met de stijgende aandacht van warmtepompen in België pakken grote merken graag uit met hun vernieuwende versies van de hybride warmtepomp.

In Nederland en Frankrijk zijn zulke systemen al langer in gebruik en zelfs vrij populair dankzij de premies die de respectievelijke overheden hiervoor uitdelen, maar welke voordelen heeft het systeem voor u?

Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een warmtepomp. Op die manier gebruik je het beste uit twee werelden. Het hoge rendement van een condensatieketel dat beroep doet op aardgas en de groene energie van een warmtepomp dat beroep doet op warmte uit de lucht. De warmtepomp zal voorzien in uw warm water en de verwarming van uw woning, terwijl de condensatieketel de pieken opvangt wanneer de warmtepomp hier niet alleen kan in slagen. Een controlesysteem zal altijd nagaan welke optie de meest zuinige is. Bij een zeer lage buitentemperatuur schakelt het systeem over op gasverwarming, in het voorjaar wanneer het al iets warmer is, kiest het systeem voor de warmtepompverwarming, soms zal het systeem beiden combineren. Dit intelligent systeem zorgt aldus voor een lage energiekost en houdt rekening met de efficiëntie van beide technologieën en de kostprijs.

Nieuwbouw of verbouwing?
Zowel voor een nieuwbouw als een renovatie valt deze hybride warmtepomp te installeren. Vandaag de dag hebben alle grote merken zo’n systeem in hun gamma. Een hybride warmtepomp lijkt het meest aangewezen bij een renovatie, omdat men bij nieuwbouw al verplicht is de woning zeer goed te isoleren en dit voldoende is om te werken met een gewone warmtepomp.

Bestaande woningen hebben niet altijd de nodige isolatiewaarde waardoor de hybride warmtepomp aantrekkelijker kan zijn. Daarbij kunnen bestaande radiatoren ook gewoon behouden worden, dit is dus een kost die vermeden kan worden. Het gaat dus om een modernisering waarbij geen breekwerk nodig is.

Toch dien je zelf de berekening te maken, want plaatsing van isolatie bij een renovatie kan ook de moeite lonen waardoor eveneens een serieuze besparing kan gerealiseerd worden.

Een hybride warmtepomp is een goed systeem, maar niet in alle gevallen de meest voordelige optie bij een verbouwing. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de woning goed isoleren en vervolgens een zonneboiler te plaatsen voor de voorziening van het sanitair warm water.

Voordelen hybride warmtepomp
De voordelen van dit systeem zijn duidelijk en eenvoudig om samen te vatten: De hybride warmtepomp kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijkste optie en dat is goed voor uw portemonnee. De Co2-uitstoot wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.

Het systeem is dus een goede oplossing om uw energiefactuur te doen dalen. Het wordt meestal toegepast in bestaande woningen omdat deze woningen veelal minder goed geïsoleerd zijn en omdat er geen breekwerk nodig is en de installatie vrij vlot verloopt.

Een hybride warmtepomp zal steeds kiezen voor de meest efficiënte warmteproductie en kent dus een goed rendement. Het is in sommige gevallen mogelijk om al snel 25% tot 30% te besparen op uw energiekosten.

Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd. Veel eigenaars hebben dringend nood aan meer financiële ondersteuning om deze woningen en appartementen te renoveren.

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 juli 2022), zal u vanaf 1 juli ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro kunnen aanvragen.

Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie.

Soorten warmtepompen      Verbouwlening Vlaamse overheid

Installateurs Sanitair & Verwarming           

Installateurs Zonnepanelen & Zonne-energie