Groene gyproc

Gyprocplaten zijn een geliefkoosd materiaal voor veel klussers.

We gebruiken ze allemaal wel eens om een muur of plafond verder af te werken.

Maar zijn gyprocplaten ook geschikt om in de douche te plaatsen? En zo ja, hoe ga je dan te werk?

gyproc in badkamer

Gipsplaten voor vochtige ruimtes

De luchtvochtigheid in bepaalde ruimtes in huis is relatief hoog. In de badkamer zal er door het douchen en baden veel meer vochtigheid in de lucht hangen dan in bijvoorbeeld een slaapkamer. Ook in keukens die slecht geventileerd zijn is de vochtigheid relatief groot. In vochtige ruimtes met een slechte ventilatie zal het vocht zich vastzetten in wanden en het plafonds met als gevold schimmelvorming en loskomen van verf en behang.

Om dit probleem te voorkomen wordt aangeraden om in vochtige ruimtes waterwerende gipskartonplaten te gebruiken.

Om voorzetwanden in een badkamer te plaatsen kan je WR gyprocplaten gebruiken. Deze hebben de typische groene kleur.

De platen plaatsen we op een houten of metalen frame. Ook scheidingswanden tussen de badkamerruimte, douche, toilet, inloopdouche werk je uiteraard af met waterbestendige gyprocplaten.

gyproc plaatsen in vochtige ruimtes

Gyprocwanden badkamer

Om voorzetwanden in een badkamer te plaatsen kan je WR Gyprocplaten gebruiken. Deze hebben de typische groen kleur.

Je kan een volledige badkamer snel afwerken hiermee. 

Vals plafond badkamer

Een vals gyprocplafond is ook mogelijk, hiervoor gebruik je best 4 x ABA platen.

Deze zijn speciaal gemaakt voor verlaagde badkamerplafonds.

Ook deze gyproc platen bevestig je  op een houten of aluminium frame. Ook hier gebruik je het best de groene Gyprocplaten.

Afwerking

Ook al zijn de groene gyprocplaten gemaakt voor ruimtes waar een vochtig klimaat heerst, de platen mogen niet rechtstreeks in contact komen met water. Daarom moet je ze behandelen met een waterdichte afwerking.

Betegelen is een optie, maar ook verven kan zonder problemen. Kies je om op de groene gipskartonplaten te betegelen dan moet je eerst een waterdicht voorstrijkmiddel aanbrengen. De tegels kunnen dan met een speciale lijm op de wand bevestigd worden. Kies ook voor een voeg die waterdicht is.

Toch liever je schilderen, dan kan je de groene gyproc schilderen na het voegen van de platen. Ook hier moet je een waterdicht voorstrijkmiddel gebruiken. Kies een verf die speciaal gemaakt is voor vochtige ruimtes.

Als laatste kan je opteren voor bepleistering. Hierbij wordt een fijne gipslaag (+/- 8mm) tegen de gyprocplaten geplaatst. Het voordeel van deze afwerking is dat je een zeer egaal en vlak plafond krijgt. Je hoeft niet alle gaten en voegen voor te plamuren, wat een pak tijd bespaard. Je kan het pleisterwerk schilderen met een speciale verf.

Een badkamer bepleisteren is een specialiteit, schakel daarom best een vakman in!

plafond in gyproc

Gyprocwerken laten uitvoeren

Gyprocwerken kan je zelf uitvoeren. Maar misschien is het toch raadzamer om een professionele vakman onder de arm te nemen.

Zij hebben ervaring en de juiste handeling om een mooi resultaat af te leveren.