Vochtproblemen  in woning

Een aanzienlijk deel van de woningen in ons land kampt vroeg of laat met vochtproblemen. De oorzaken van deze vochtproblemen kunnen heel verschillend zijn. Maar hoe moeilijk het soms is, de oorzaak achterhalen is cruciaal om de vochtproblemen definitief te bestrijden.

Vochtproblemen in huis laat je best niet te lang aanslepen. Ze kunnen op termijn veel schade aanbrengen, niet alleen aan je woning, maar ook aan je gezondheid.

Laten we eens kijken met welk soort vochtproblemen je te maken kan hebben, en hoe je ze kan oplossen. Dit zijn de meest voorkomende type vochtproblemen en mogelijke oplossingen om ze te verhelpen.

vocht in buitenmuren

Opstijgend vocht

Een eerste vaak voorkomend vochtprobleem is opstijgend vocht. Je kan dit probleem herkennen aan de plaats waar de vochtplekken zich manifesteren. Meestal zijn ze immers op de muur laag bij de grond te zien. Opstijgend vocht is eigenlijk grondwater dat door de muren van je woning wordt opgezogen. Het stijgt verder op in de muur, en veroorzaakt vochtplekken op de muur. Aangezien het vochtprobleem van onderuit komt, zijn de vochtplekken dan ook steeds laag bij de grond te zien.

Opstijgend vocht is te bestrijden op twee verschillende manieren. Enerzijds kan je ervoor kiezen om de muren te injecteren met een gel, anderzijds heb je ook de mogelijkheid om je muren te onderkappen en een nieuwe waterkering te plaatsen.

Muren injecteren met een gel

In deze methode zal je het opstijgend vocht in de muren tegenhouden door een gel in de muur te injecteren. Eens de gel in de muur is geïnjecteerd, zal het uitzetten en verharden. Op die manier vormt het een barrière voor het vocht, en kan het niet meer verder de muur opstijgen.

Muren onderkappen

Deze methode is drastischer, maar wel efficiënter. In dit geval zal je sleuven in de muur maken, waarbinnen dan een nieuwe waterkering wordt aangebracht.

Doorslaand vocht

Een tweede vaak voorkomend vochtprobleem is doorslaand vocht. In dit geval worden de vochtproblemen veroorzaakt door neerslag dat op de buitenmuur slaat. Doordat oude bakstenen muren na verloop van tijd steeds poreuzer worden, kan het vocht zich in de muren dringen, en in sommige gevallen zelfs vochtvlekken op de binnenmuur veroorzaken.

Ook doorslaand vocht kan je behandelen op twee manieren. Enerzijds kan je ervoor kiezen om de muren te impregneren. Anderzijds heb je ook de mogelijkheid om nieuwe gevelbekleding aan te brengen.

Muren impregneren

Een eerste oplossing tegen doorslaand vocht is het impregneren van de gevel. Bij deze methode behandel je de gevel met een impregneermiddel. Dit is een transparant product waarmee je je muren een beschermende laag tegen vocht geeft.

Nieuwe gevelbekleding

Je kan er ook voor kiezen om volledig nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Dit lost niet enkel de vochtproblemen op, het is ook een mooie gelegenheid om je gevel op te frissen. Bovendien kan je ook van de gelegenheid profiteren om gevelisolatie te plaatsen.

vochtige muren

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige lucht in de woning niet tijdig wordt ververst door droge lucht. De vochtige lucht zal zich na verloop van tijd vastzetten op de muren en in de hoeken van het plafond. Op deze plekken zal je dan schimmel zien ontstaan.

Condensatievocht en schimmel zijn dus een gevolg van een gebrek aan ventilatie in huis. Dit kan je oplossen door je woning meer te verluchten, of door een volwaardig ventilatiesysteem in huis te installeren.

Je kan kiezen voor natuurlijke ventilatie of voor mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie zal verse lucht worden aangevoerd via ventilatieroosters. Ook vochtige lucht zal op een natuurlijke wijze worden afgevoerd. Dit is geen efficient systeem, aangezien je afhankelijk bent van de wind. Bovendien wordt er ook geventileerd wanneer het niet nodig is, wat een tochtgevoel veroorzaakt.

Mechanische ventilatie

Bij deze ventilatiesystemen wordt lucht aangevoerd en afgevoerd op mechanische wijze. Dit is interessanter, aangezien de vochtige lucht wordt weggevoerd wanneer het echt nodig is. Geavanceerde systemen werken immers op basis van sensoren, die zelf meten wanneer ze in werking moeten treden.

Lekken

Indien je vochtproblemen toch nog een andere oorzaak hebben, dan kunnen lekken aan de basis liggen van het vochtprobleem. In dat geval contacteer je best een specialist in lekdetectie. Zij zijn gespecialiseerd in het achterhalen van de precieze locatie van het lek. Ze gebruiken hierbij geavanceerde technieken, waardoor kap- of breekwerk niet nodig is.

Vochtbestrijding: stappenplan

Vochtbestrijding doe je op basis van een vooraf uitgekiend stappenplan. Je mag immers niet onbezonnen te werk gaan, aangezien de kans groot is dat je de verkeerde werkzaamheden uitvoert. Het is immers belangrijk om de oorzaak van de vochtproblemen aan te pakken, en niet de symptomen.

 

1 Stel de juiste diagnose

Om vochtproblemen te kunnen oplossen, is het belangrijk dat je vooraf de juiste diagnose stelt. Wat is de precieze oorzaak van het vochtprobleem? Enkel door de oorzaak aan te pakken, kan je de vochtproblemen definitief verhelpen.

Pak je immers enkel de symptomen aan, maar laat je de werkelijke oorzaak ongemoeid, dan zullen de symptomen na verloop van tijd gewoon terugkeren.

Doorslaand vocht kan bijvoorbeeld vochtplekken op de binnenmuur veroorzaken. Je kan deze vochtplekken aanpakken, en je binnenmuur onder handen nemen. Maar indien het vocht langs de buitenkant gewoon je muur kan blijven binnendringen, dan zullen de vochtplekken binnen de kortste keren terug op de binnenmuur verschijnen. Om doorslaand vocht definitief aan te pakken, moet je dus de buitenmuur onder handen nemen, en niet de vochtplekken op de binnenmuur.

Doe desnoods een beroep op een ervaren vochtspecialist voor het vinden van de juiste oorzaak van je vochtprobleem. Zij hebben de nodige ervaring en expertise in het stellen van de juiste diagnose.

2 Bepaal de juiste behandeling

Pas nadat je de juiste diagnose hebt gesteld, kan je overgaan tot het bepalen van een correcte behandeling. Eerder in dit artikel hebben we al de voornaamste soorten vochtproblemen overlopen, en ook vermeld hoe ze het best behandeld kunnen worden. Voor sommige vochtproblemen zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Ook hier kan een ervaren specialist in vochtbestrijding je het nodige advies geven. Welke behandeling je juist kiest, hangt bijvoorbeeld ook af van de ernst van je vochtproblemen. Hier kan een professionele vochtbestrijder je het nodige advies in geven.

3 Vochtproblemen aanpakken

In de laatste stap zal je dan de behandeling uitvoeren. Wacht hier zeker niet te lang mee, want de vochtproblemen zullen niet vanzelf verdwijnen. Integendeel, hoe langer je wacht, hoe ernstiger het vochtprobleem zal worden.

Indien je een beetje handig bent aangelegd, dan kan je er eventueel voor kiezen om de behandeling zelf uit te voeren. Dit kan je kosten besparen. Maar wees er dan zeker van dat de behandeling correct wordt uitgevoerd. Indien niet, dan kan dit in de toekomst leiden tot nog hogere kosten.

Wij raden steeds aan om een professionele vochtbestrijder aan te spreken. Enkel door de werken te laten uitvoeren door een professional, ben je zeker dat je vochtproblemen definitief van de baan is.

Aannemers verbouwingen en renovatiewerken