Verzonken ramen plaatsen

In hedendaagse nieuwbouwwoningen zijn grote achterramen niet meer weg te denken. Met verzonken ramen is het zelfs mogelijk om naadloos van het interieur naar het terras over te gaan. Dit betekent dat er geen last meer is van een schuifraam met dorpel, waardoor de drempel letterlijk wordt verlaagd en er geen gestruikel meer plaatsvindt bij het naar buiten gaan.

verzonken ramen

Het onderscheid tussen een regulier (schuif)raam en een verzonken raam is vooral merkbaar aan de onderzijde, met name bij het drempeltje. Verzonken ramen worden dieper in de grond geplaatst, zodat het raamprofiel wordt geïntegreerd in de vloer. Hierdoor ontstaat er vrijwel een naadloze verbinding tussen het interieur en exterieur. Dit heeft als voordeel dat er geen struikelgevaar meer is voor kinderen, dat er geen zorgen zijn voor senioren en dat het ook een gebruiksvriendelijke oplossing is voor rolstoelgebruikers.

Plaatsing

Een goede samenwerking tussen je architect en aannemer is essentieel bij het installeren van een verzonken raam. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over de opbouw, afmetingen, technische specificaties en andere belangrijke aspecten. Als het verzonken raam niet nauwkeurig is geïnstalleerd, kan zelfs een kleine fout grote gevolgen hebben, zoals een schuifdeur die klemt of vocht dat binnendringt.

Vocht

Om vochtproblemen te voorkomen, is een goed afwateringssysteem van cruciaal belang. Dit kan op verschillende manieren worden opgelost, afhankelijk van de situatie. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een subtiele drainagegoot in het raamprofiel zelf. Een verhoogd terras kan er ook voor zorgen dat het water eronderdoor stroomt. Of als het terras lager ligt dan het verzonken raam, kan het water gewoon weglopen via de terrastegels.

Bij renovaties worden verzonken ramen over het algemeen minder vaak geplaatst dan in nieuwbouwwoningen. Dit komt doordat de vloeropbouw bij renovaties al aanwezig is en er veel breek- en sleutelwerk nodig is om een schuifraam zonder drempel te installeren. Het is raadzaam om de verschillende opties hiervoor te bespreken met zowel je architect als ramenleverancier.

onderhoud van verzonken raam

Onderhoud

Het onderhoud van verzonken ramen kan soms lastig zijn omdat het raamprofiel zich dieper in de grond bevindt en er dus gemakkelijk stof, zand en andere vuildeeltjes kunnen ophopen. Gelukkig kunnen de meeste vuilresten worden verwijderd met een stofzuiger, maar soms blijven er hardnekkige vlekken achter. Daarom zijn bij de meeste verzonken ramen verwijderbare rails aangebracht, zodat je overal goed bij kunt komen om het raam schoon te maken.

Aannemers ramen en deuren

Schrijnwerkers