Energiezuinig bouwen

ENERGIEZUINIG BOUWEN

We worden met zijn allen milieubewuster en natuurlijk past energiezuinig bouwen perfect in dat plaatje. Bovendien zet ook de overheid zwaar in op energiezuinige woningen. Naast heel wat verplichtingen, vallen er ook subsidies en premies te rapen. Maar hoe pak je energiezuinig bouwen aan en welke stappen moet je nemen?

Houd van in het begin rekening met energiezuinig bouwen

Al van bij de start van je bouwproject dien je rekening te houden met energiezuinig bouwen. Het begint immers al bij de bouwplaats en het type woning dat je gaat zetten. Een energiezuinige woning wordt immers opgebouwd met verschillende bouwstenen. Zo is het ontwerp belangrijk, de oriëntatie van de woning, de aanwezigheid van bufferzones en ga zo maar door. Ook de materiaalkeuze is natuurlijk cruciaal. Door recycleerbare en onderhoudsvriendelijke materialen te kiezen, ben je bewust met energiezuinig bouwen bezig. Daarnaast is de isolatie van je woning een belangrijke factor. Een intelligente ventilatie is nodig want je wilt je energie natuurlijk niet langs ramen en deuren naar buiten jagen. Als je dan ook nog rekening houdt met je verwarmingssysteem en je gedrag aanpast, dan komt het helemaal goed. 

Enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij energiezuinig bouwen

De ligging

Wil je energiezuinig leven, dan woon je bij voorkeur kort bij winkels, openbaar vervoer, werk, scholen en andere infrastructuur. Het gaat er natuurlijk om de afstanden die overbrugd dienen te worden, zo klein mogelijk te houden. Een woning in een omgeving met een goede infrastructuur, zorgt ervoor dat je je veel minder moet verplaatsen met de wagen.

Het type woning en de aanpak

Een open bebouwing zorgt voor energieverlies. Moet je kiezen tussen nieuwbouw of renoveren, dan valt renoveren te verkiezen boven nieuwbouw. Door een bestaande woning te renoveren bespaar je op grondstoffen en energie die nodig is om de grondstoffen te produceren. Kies je toch voor nieuwbouw, weet dan dat een rijwoning de zuinigste manier van bouwen is. Verder is een gouden stelregel: hoe compacter de woning en hoe kleiner het buitenoppervlak, hoe minder warmteverlies.

Het concept

Bouw je huis niet groter dan nodig en benut de oriëntatie optimaal. Door de oriëntatie van je woning slim te kiezen kan je tot 10% besparen op je verwarmingskosten. Verder is het natuurlijk logisch dat een grotere woning meer energie opslorpt. Energiezuinig bouwen? Hou dan met de volgende zaken rekening:

Zorg voor grote glaspartijen op het zuiden.

Zorg dat je koude ruimtes (bergruimte, garage,…) aan de noordkant liggen. De andere vertrekken worden zo beschermd tegen de koude.

Compartimenten in je woning zorgen ervoor dat je ruimtes apart kunt verwarmen. Dit kan voor een energiebesparing zorgen.

Isoleren

Een goede isolatie met isolerende dakelementen, hoogrendementsbeglazing en andere slimme technieken is uiterst belangrijk voor een energiezuinige woning. Laat je goed adviseren. Zorg voor een goede isolatie van de volledige buitenschil van je woonst.

Verwarming

Aardgas kan je gebruiken als verwarmingsbron. Elektriciteit om te verwarmen valt te vermijden. Wil je efficiënt verwarmen dan mag je niet twijfelen over een hoogrendementsketel. Ook een zonneboiler kan hier een aanvulling op vormen.

Ventileren

Ventileren is net zo belangrijk als isoleren. Een mechanische ventilatie met warmteterugwinning verdient de voorkeur. Met dit systeem wordt koude lucht opgewarmd door de warme uitgeblazen lucht.

Hoe meet ik hoe energiezuinig mijn woning is?

EPB & E-peil

De EPB-normen zijn vastgelegd door de overheid, die ervoor moeten zorgen dat een nieuwe woningen energiezuinig zijn. De energiezuinigheid van je woonst wordt uitgedrukt in een E-peil. Er wordt rekening gehouden met de verwarming, de isolatie, de ventilatie en de oriëntatie. Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger je woonst. Vanaf 2021 moet het E-peil van een nieuwe woning 30 zijn of quasi energieneutraal.

K-peil

Het K-peil dat de isolatiewaarde van een gebouw aanduidt, werd in Vlaanderen vervangen door het S-peil of Schilpeil. Dit S-peil geldt per wooneenheid, dus voor elk appartement of woning afzonderlijk. Het moet ervoor zorgen dat de isolatiegraad van een gebouw eerlijker wordt benaderd. Het K-peil was nadelig voor kleinere volumes. Het S-peil is ook meer dan enkel het isolatiepeil. Het kleeft een waarde op de netto-energiebehoefte, de isolatiewaarde en de luchtdichtheid samen. Voor bouwaanvragen vanaf 2022 is een S28 schilpeil vereist. Het jaar waarin je een stedenbouwkundige vergunning hebt aangevraagd, bepaalt de EPB-eisen en dus niet het jaar waarin de vergunning goedgekeurd is. De aanvraagdatum vind je op het ontvangstbewijs van de gemeente of op het postbewijs bij aangetekende verzending.

Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap controleert dit. Haal je de norm niet, dan betaal je een boete.

Al eens aan een passiefhuis gedacht?

Een passiefhuis is de overtreffende trap van een energiezuinige woning. De warmtevraag van een passiefhuis ligt lager dan 15 kWh/m2. Een passiefhuis heeft geen actief verwarmingssysteem nodig.

De voordelen van energiezuinig bouwen

Een goede isolatie en luchtdichting zijn essentieel. Daardoor moet je minder verwarmen en stort je minder CO2-uit. Als je dan ook nog een milieuvriendelijk verwarmt met bijvoorbeeld een warmtepomp, dan beperk je je uitstoot tot het absolute minimum.

Besparingen tot 85% op je energiekosten zijn mogelijk. Een goede isolatie zorgt trouwens ook voor minder lawaaihinder. Een ander belangrijk pluspunt dat in passieve huizen de luchtkwaliteit er stevig op vooruit gaat.

De nadelen van energiezuinig bouwen

Zijn er dan geen nadelen aan energiezuinig bouwen verbonden? Wel, houd er rekening mee dat BEN-bouwen duurder is voor je portefeuille. Reken toch maar op een 15% duurdere woning. Deze verdien je natuurlijk wel terug op korte termijn!