Dakisolatie

Het dak isoleren zorgt voor een energiebesparing en is ook ecologisch interessant is.

Isolatiewol is geschikt voor hellende daken. Het is leverbaar in de vorm van dekens of halfzachte platen. Het kan makkelijk op maat worden gesneden en kan zonder hulpmiddelen tussen de kepers worden geklemd. Er zijn verschillende soorten: glaswol, rotswol en schapenwol.

Glaswol

Glaswol is een anorganisch isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van gerecycleerd glas dat onder hoge temperatuur gesmolten wordt.glaswol plaatsen

Tijdens de afkoelings trekt men dunne glasdraden van het gesmolten glas en voegt men nog een aantal additieven toe, waarna de uiteindelijke glaswol ontstaat. Door de luchtige structuur kan glaswol veel lucht vasthouden en isoleert het materiaal dus erg goed. Glaswol is wel irriterend voor de huid en het is daarom aangeraden beschermende handschoenen te dragen bij het plaatsen van glaswol.

Rotswol

Rotswol is net als glaswol tot de anorganisch isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van gesmolten vulkanische gesteenten en dan tot dunne glasachtige draden gesponnen.

Aan deze dunne draden worden oliën en harsen toegevoegd om het materiaal waterafstotend te maken. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van glaswol. Rotswol irriteert minder aan de huid maar kan bij het versnijden stof afgeven wat kan zorgen voor irritatie van de longen. Een mondkapje dragen bij het verwerken van rotswol is aan te raden.

Schapenwol

Schapenwol is geschikt voor dakisolatie en een milieuvriendelijk alternatief voor glaswol en rotswol. Het is wel wat duurder maar je krijgt wel een ecologisch materiaal dat zich fijn laat verwerken.

schapenwol isolatie plaatsen

Schapenwol is niet irriterend voor de huid of longen. Schapenwol heeft goed vochtregulerende werking en een hoge warmteopslag waardoor het in de zomer koel blijft in de woning.

Dakisolatie met isolatieplaten

Dit zijn over het algemeen stijve panelen in kunststof schuim. Ze zijn licht en makkelijk op maat te zagen, ze hebben een hoge isolatiewaarde, zelfs bij geringe laagdikte. Aangezien ze vochtbestendig zijn, kunnen ze zowel binnen en buiten toegepast worden. De meest gebruikte soorten zijn PUR, PIR en XPS.

PUR platen

PUR (polyurethaan) isolatieplaten zijn gemakkelijk te verwerken. Ze kunnen tussen de kepers of erop  bevestigd worden.

pur isolatieplaten plaatsen

De isolatieplaten zijn in verschillende afwerkingen verkrijgbaar en sommige zijn voorzien van een afwerking (zoals gipskarton), waardoor een dak snel geïsoleerd kan worden. PUR isoleert erg goed, ook bij geringe laagdiktes. Met het oog op een optimale isolatie kunnen de kieren opgevuld worden met PUR in schuimvorm.

PIR dakisolatie

PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn wat betreft uitzicht en verwerking te vergelijken met PUR. PIR platen worden zijn brandveiliger dan PUR en zijn wat steviger en drukvaster dan PUR.

pir isolatie plaatsen

De isolatiewaarde van PIR is bij gelijke dikte iets hoger dan bij PUR. Dit materiaal kan voor veel isolatietoepassingen ingezet worden. Aangezien PIR geen vocht opneemt, is het ook in vochtige omstandigheden goed te gebruiken.

XPS dakisolatieplaten

Deze isolatieplaten zijn zeer drukvast en goed bestand tegen vocht.

Daarom wordt ze vaak gebruikt bij het isoleren van platte daken.

XPS dakisolatie plaatsen

Bij een omkeerdak dienen XPS platen vaak als isolatie waarop een ballast van grind of tegels wordt geplaatst. XPS dakisolatieplaten zijn erg makkelijk te verwerken.

Losse isolatie

Naast isolatie met plaatmateriaal of isolatiedekens is het ook mogelijk om het dak te isoleren met losse isolatiematerialen die in het dak geblazen of gespoten worden. Het voordeel hiervan is dat de dakconstructie goed opgevuld raakt en dat koudebruggen worden vermeden. Veel gebruikte soorten gespoten dakisolatie zijn: gespoten pur, cellulose isolatie en gespoten glaswol.

PUR schuim dakisolatie (gespoten PUR)

PUR schuim isoleert erg goed en heeft als voordeel dat alle naden en kieren perfect worden afgedicht. De tijdelijke stankoverlast die optreedt na het aanbrengen is een nadeel.

pur schuim dakisolatie plaatsen

Je kunt de geur vergelijken met een sterke verflucht. Een ander nadeel is dat PUR zich vasthecht aan alle bouwmaterialen, waardoor deze later niet meer geschikt zijn voor hergebruik.

Cellulose (papiervlokken)

Het dak isoleren met cellulose is een ecologische methode van isoleren. De papiervlokken die gebruikt worden, zijn gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. De vlokken worden ingeblazen in het dak. Om de cellulose makkelijk aan te kunnen brengen worden de vlokken soms nat gemaakt met een natuurlijke kleefstof. Bij een hellend dak zorgt het dampscherm ervoor dat de vlokken goed op hun plaats blijven zitten.

Gespoten glaswol

Gespoten glaswol wordt toegepast voor het isoleren van spouwmuren maar is ook geschikt voor de isolatie van hellende daken. Vooral bij dakrenovatiewerken kan het aantrekkelijk zijn om de het dak met gespoten glaswol te isoleren.

De isolatiewol wordt droog in het dak geblazen, waarbij alle naden en kieren goed opgevuld worden. De glaswol is recycleerbaar en hecht zich niet aan de bouwmaterialen.

Schrijnwerkers            Dakwerkers