Binnenmuren isoleren

Muurisolatie plaatsen is een uitstekende manier om te besparen op je energiefactuur. Daar hoeven we je ongetwijfeld niet van te overtuigen. Een muur isoleren kan op verschillende manieren. Zo kan je een muur isoleren langs de buitenkant, of kan je de spouw opvullen met isolatiemateriaal.

Een derde optie is het isoleren langs de binnenkant.

Waarom muren isoleren langs de binnenkant?

Muren isoleren langs de binnenkant is vaak niet de meest interessante optie, maar wel de meest haalbare. Soms is het zelfs de enige methode om je buitenmuren te isoleren. Dat kan het geval zijn bij rijwoningen, waar de afmetingen van de voorgevel strikt vastliggen, of bij historische bouwwerken, waar niets aan de gevel veranderd mag worden.

Muren isoleren langs de binnenkant wordt ook vaak gedaan in geval van na-isolatie, wanneer bestaande muren niet geïsoleerd blijken te zijn. Het isoleren van van bestaande muren zonder al te grote breekwerken is dan enkel mogelijk langs de binnenzijde van de muren.

Indien de mogelijkheid zich aandient, is het in vele gevallen interessanter om de spouwmuur of de buitenmuur langs de buitenzijde te isoleren.

Welk isolatiemateriaal moet ik plaatsen?

Binnenmuren isoleren kan met verschillende isolatiematerialen. Vaak wordt de keuze gemaakt om isolatiematerialen op basis van minerale wollen te gebruiken. Isolatieplaten van glaswol en rotswol worden veelvuldig gebruikt om binnenmuren te isoleren. Het voordeel van isolatiematerialen op basis van minerale wollen is dat ze ook goede akoestisch isolerende eigenschappen hebben. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld gemeenschappelijke muren wil isoleren.

Hoewel isolatiematerialen op basis van minerale wollen het populairst zijn voor het isoleren van binnenmuren, kunnen kunststof isolatiematerialen zeker ook gebruikt worden. Isolatieplaten op basis van PIR of resol kunnen ook interessant zijn om binnenmuren te isoleren. Kunststof isolatiematerialen zijn op vlak van akoestische isolatie minder sterk dan bijvoorbeeld glaswol of rotswol, maar hebben dan weer een beter thermisch isolerend vermogen.

binnenmuren isoleren

Qua isolatiematerialen heb je dus veel keuzemogelijkheden. Kies voor minerale wollen indien je isolatie wil plaatsen die ook akoestisch isolerend is. Kies voor kunststof isolatiematerialen indien je voluit voor thermisch isolerend vermogen wil gaan. Een ander verschil tussen minerale wollen en kunststof isolatiematerialen is dat kunststof isolatiematerialen vaak dampdichte materialen zijn, terwijl minerale wollen dampopen isolatiematerialen zijn. Hou er ook rekening mee dat kunststof isolatiematerialen vaak iets duurder zijn dan isolatiematerialen op basis van minerale wollen.

Binnenmuur isoleren met isolatieplaten: 

De binnenmuur isoleren kan grofweg op twee manieren, afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je gebruikt. Kunststof isolatiematerialen worden vaak op de binnenmuur gekleefd, terwijl er bij minerale wollen vaak worden gewerkt met een voorzetwand.

Isolatieplaten aanbrengen door verkleving

Een eerste manier om isolatieplaten aan te brengen op de muur is via verkleving. Het zijn voornamelijk kunststof isolatieplaten die op deze manier worden gemonteerd, omdat hun stevige karakter zich hier perfect toe leent. De montage verloopt heel eenvoudig. Via lijm worden de isolatieplaten rechtstreeks op de muur gekleefd. Vaak bieden isolatiemerken deze lijm ook in hun gamma aan, waardoor je steeds de juiste lijm meegeleverd krijgt wanneer je de isolatieplaten bestelt.

De isolatieplaten kunnen bovendien makkelijk versneden worden, waardoor de hele muur eenvoudig bedekt kan worden met de isolatieplaten. Nadat de isolatieplaten op de muur zijn aangebracht, kan je overgaan tot de afwerking van de binnenmuur. Vaak wordt gekozen voor het aanbrengen van gipskartonplaten om de muur verder af te werken. In sommige gevallen bevat de isolatieplaat al een laag gipskarton.

isolatieplaten met voorzetwand

Isolatieplaten aanbrengen via een voorzetwand

In geval van isolatieplaten op basis van minerale wollen wordt vaak gekozen voor een voorzetwand. Zo’n voorzetwand is een metalen frame die voor de binnenmuur wordt geplaatst, en uiteindelijk de hele binnenmuur zal bedekken. De voorzetwand bestaat dikwijls uit C-profielen, waarin de isolatieplaten uit glaswol of rotswol kunnen geschoven worden. Op deze manier wordt het hele frame bedekt met glaswol- of rotswolplaten.

Aangezien glaswol en rotswol dampopen isolatiematerialen zijn, moet in dit geval nog een dampscherm aangebracht worden vooraleer met de afwerking begonnen kan worden. Dit dampscherm is noodzakelijk om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vochtige lucht. Bij het aanbrengen van het dampscherm is het belangrijk om de folie niet te beschadigen. Gaten of scheurtjes ondermijnen de functie van het dampscherm, en zal uiteindelijk ook een negatieve invloed hebben op de werking van het isolatiemateriaal. Gebruik dus tape op het dampscherm aan te brengen, en vermijd ten allen tijde gaatjes en scheurtjes.

Nadat de isolatie en het dampscherm zijn aangebracht, kan overgegaan worden tot de afwerking van de muur. Ook hier wordt vaak gekozen voor gipskartonplaten om de muur verder af te werken. Gipskartonplaten kunnen makkelijk beschilderd of behangen worden.

Welke isolatieplaten voor isolatie van binnenmuren?

Isolatiemerken hebben vaak een uitgebreid aanbod aan isolatieplaten voor binnenmuren in hun assortiment. Zoals hierboven al aangehaald, zijn er verschillende isolatiematerialen te gebruiken voor binnenmuren. 

Aannemers Pleisterwerken 

Aannemers Schrijnwerkerij

Aannemers Interieurbouw