Wat is thermowood

 

Thermowood is een speciaal behandeld houtproduct dat wordt verkregen door een thermische modificatieproces toe te passen op verschillende naaldhoutsoorten, zoals vuren of grenen. Deze behandeling wordt uitgevoerd bij hoge temperaturen (meestal tussen 160-210 graden Celsius) en onder gecontroleerde omstandigheden, waarbij het hout wordt blootgesteld aan stoom en hitte zonder zuurstof.

thermowood terras planken

Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout omdat het hout afkomstig is van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Eigenlijk wordt thermohout gemaakt van Europees naaldbomenhout (sparrenhout) zoals vuren en grenen.

Van nature is dat hout niet duurzaam en ongeschikt voor buitengebruik. Door het hout echter langdurig te verhitten in een speciale oven verandert de structuur en duurzaamheid ervan. De suikers en harsen in het hout veranderen van samenstelling waardoor houtetende insecten deze niet meer als voedselbron kunnen benutten. Tevens verandert de celstructuur en het vochtpercentage van het hout waardoor het dezelfde duurzame eigenschappen krijgt als hardhout.

Het verhitten van het hout gebeurt enkel met hete stoom en er worden geen chemische middelen bij gebruikt, in tegenstelling tot bij geïmpregneerd hout. De ecologische voetafdruk van thermowood is dan ook vrij gering. Vanzelfsprekend is wel energie nodig om de ovens te kunnen verhitten.

thermowood gevelbekleding

Het thermische modificatieproces heeft verschillende voordelen en effecten op het hout. Allereerst verandert het de chemische samenstelling van het hout, waardoor het beter bestand is tegen aantasting door schimmels, insecten en rot.

Daarnaast heeft het thermische modificatieproces invloed op de fysische eigenschappen van het hout. Het vermindert de vochtopname van het hout, waardoor het beter bestand is tegen kromtrekken, krimp en zwelling door vocht. Thermowood heeft ook een hogere dimensionele stabiliteit dan onbehandeld hout, wat betekent dat het minder gevoelig is voor veranderingen in temperatuur en vochtigheid.

Een ander belangrijk kenmerk van thermowood is de verbeterde thermische isolatie. Door het proces worden de celstructuren van het hout veranderd, waardoor het een betere isolerende werking krijgt. Dit maakt thermowood zeer geschikt voor toepassingen zoals gevelbekleding, terrasplanken, tuinmeubelen en zelfs binnenhuisarchitectuur.

Wat betreft de esthetische kenmerken van thermowood, heeft het hout een unieke uitstraling gekregen na het thermische modificatieproces. Het krijgt een warme, donkere kleur, vergelijkbaar met tropisch hardhout, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid en natuurlijke uitstraling van het hout.

tuinafsluiting met thermowood planken

Het gebruik van thermowood heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en verbeterde prestaties van het hout. Het biedt een aantrekkelijk alternatief voor andere houtsoorten en kan een uitstekende keuze zijn voor buitentoepassingen waar duurzaamheid en weerbestendigheid essentieel zijn.

Aannemers tuinwerken

Aannemers afsluitingen en hekwerk