Verbouwing financieren

Als je plannen hebt voor verbouwingswerken aan je pas aangekochte of bestaande woning, dan weet je dat daar waarschijnlijk een aanzienlijk prijskaartje aan vasthangt. Welke financieringsmethode je het beste kunt kiezen, hangt af van het type renovatie dat je van plan bent en de omvang ervan. Hieronder geven we vijf manieren om je verbouwingen te financieren:

Renovatielening:

De renovatielening, ook wel bekend als verbouwingslening, is specifiek bedoeld voor het financieren van verbouwingen. Met deze lening kun je bijvoorbeeld je badkamer of keuken renoveren, een veranda of carport bouwen, of zelfs een zwembad aanleggen. Om een renovatielening aan te vragen, moet je de kosten van de werkzaamheden kunnen aantonen aan de hand van facturen of offertes. De kredietverstrekker leent je vervolgens het benodigde bedrag.

Uiteraard dien je het geleende geld terug te betalen aan je bank. Elke maand los je een deel van het geleende kapitaal af, vermeerderd met rente, gedurende een vastgestelde looptijd. De rentevoet van een verbouwingslening is over het algemeen vrij laag, toch loont het de moeite om de verschillende banken met elkaar te vergelijken.

Houd rekening met: Als je je interieur wilt vernieuwen, bijvoorbeeld met nieuwe meubels of gordijnen, kun je niet profiteren van de voordelen van een renovatielening. Hiervoor zou je een interieurlening moeten afsluiten, waarbij een hogere rentevoet geldt. Als je dit type krediet nodig hebt, kun je met behulp van een persoonlijke lening simulatie de interieurlening met de laagste rentevoet vinden.

woningsparen

Energielening of groene lening:

Als je energiebesparende verbouwingswerken aan je woning gaat uitvoeren, is een energielening of groene lening een geschiktere financieringsmethode. De rentevoet van een dergelijk krediet ligt meestal lager dan die van een reguliere renovatielening. Werkzaamheden zoals het installeren van zonnepanelen, het isoleren van je dak of het vervangen van oude ramen kunnen worden gefinancierd met een energielening.

Ook hier moet je aan de hand van offertes of facturen het gewenste leenbedrag kunnen aantonen. Een strengere voorwaarde bij dit krediet is bovendien dat een bepaald percentage van de verbouwingswerken moet bijdragen aan het energiezuiniger maken van je woning. Bij de ene bank kan dit bijvoorbeeld 50% van de werkzaamheden zijn, terwijl het bij een andere bank 100% kan zijn. Het is dus belangrijk om de opties te vergelijken voordat je een groene lening afsluit.

Hypothecaire lening:

Als je van plan bent om vrijwel je gehele woning te verbouwen en dus een groot budget nodig hebt, kun je ook een hypothecaire lening aanvragen. Dit type krediet stelt je in staat om een aanzienlijk bedrag te lenen. Ook hier geldt dat je maandelijks een deel van het geleende bedrag moet aflossen, samen met de rente.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan dit type krediet. Zo zal de bank een hypotheek nemen op je woning als onderpand voor het geval je de lening niet kunt terugbetalen. Bovendien moet je dossier- en notariskosten betalen, en vaak moet je ook een schuldsaldoverzekering afsluiten. De kosten van een hypothecaire lening voor je verbouwingen kunnen dus alsnog hoog oplopen.

Let op: Je kunt alleen een hypothecaire lening aanvragen als je geen andere hypothecaire lening hebt lopen voor je woning. Als je al een woonkrediet hebt, kan een wederopname van je hypothecaire lening een oplossing zijn.

Wederopname van je hypothecaire lening:

Als je al een hypothecaire lening hebt lopen voor de woning die je wilt verbouwen, kun je een wederopname doen om de kosten van de werkzaamheden te dekken. Dit heeft als voordeel dat je geen notariskosten meer hoeft te betalen. Er kunnen wel dossierkosten in rekening worden gebracht voor de wijzigingen die je aanbrengt in je hypotheek.

Hoe werkt een wederopname van je hypothecaire lening precies? Stel dat je enkele jaren geleden een woonkrediet van €250.000 hebt afgesloten bij je bank, waarvan je al €110.000 hebt afgelost. Afhankelijk van het benodigde budget voor je verbouwingen, kun je een deel van dat bedrag of de volledige €110.000 opnieuw opnemen om je renovatie te financieren. Een voordeel is dat een hypotheek in België 30 jaar geldig blijft, dus zelfs nadat je hypothecaire lening is afbetaald, kun je soms nog een wederopname doen.

Premies van de regionale overheid:

In Vlaanderen zullen zijn vanaf midden 2022 de overkoepelende renovatiepremie en de verschillende premies voor energiebesparende renovaties vervangen door de Mijn VerbouwPremie. Met deze geconsolideerde premie kun je investeren in de kwaliteit en energie-efficiëntie van je woning. In Vlaanderen kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van een renteloos renovatiekrediet als je een woning of appartement koopt met een slechte energieprestatie en deze binnen vijf jaar grondig renoveert. Voor de exacte voorwaarden kun je het beste de website van de betreffende overheidsinstanties raadplegen.

Aannemers verbouwingen en renovatie

Aannemers dakwerken

Installateurs van zonnepanelen