Onderhoud airco

Indien in uw woning of bedrijfspand een aircoinstallatie aanwezig is, dan weet u dat deze onderhouden dient te worden.

Voor sommige airconditioningssystemen kan het zelfs wettelijk verplicht zijn om deze een of meerdere keren per jaar te laten controleren. Het gaat dan om airco’s, die gebruik maken van meer dan 3kg koelvloeistof.

Ook als u een kleinere unit heeft die minder dan 3kg koelvloeistof verbruikt, is het nuttig deze éénmaal per jaar te laten controleren en onderhouden, om een optimale werking van de airco te garanderen en mogelijke problemen te voorkomen.

Filters

Iedere airconditioning beschikt over filters, die verontreinigingen uit de binnenkomende lucht filteren, zoals stof, zand, kleine insecten, bacteriën, enz. Deze filters kunnen echter na verloop van tijd dichtslibben, waardoor de luchtstroom van de airco verminderd. De filters dienen dan ook periodiek te worden gereinigd.

Koelstoffen

Een airconditioning maakt gebruik van gasvormige stoffen voor de koeling van lucht. Als deze niet meer voldoende aanwezig zijn dienen deze te worden aangevuld. Indien u merkt dat het langer duurt voordat een ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt, of uw airco maakt meer lawaai dan anders, dan kan het zijn dat er onvoldoende koelvloeistof aanwezig is.

Luchtkwaliteit

Behalve voor het koelen van de lucht, zorgen de meeste airconditioningsystemen tegenwoordig ook voor het optimaliseren van de kwaliteit van de binnenlucht. Niet alleen door het wegfilteren van verontreinigende stoffen, bacteriën en pollen, maar ook door de lucht vrij te maken van andere allergenen en het luchtvochtigheidsgehalte op peil te houden. Hiermee draagt een regelmatig onderhoud dan ook bij aan de gezondheid van de bewoners of gebruikers van de woning of bedrijfspand.

Wat kost het onderhoud van een airco?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden is. De kosten hangen af van het type airco en welk onderhoud er nodig is.

Hiervoor neem je best contact met een airco installateur.

Installateurs airco           Installateurs ventilatie